VENRAY
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

Nieuws archief 2020

28-01-2020
17/2 Dialoogcafé on Tour naar Wauw
17/2 Dialoogcafé on Tour naar Wauw

Dialoogcafé on Tour over aandacht voor minder-validen


Hoe kunnen we in Venray en omgeving meer vrijwilligers krijgen die ouderen en gehandicapten een gezellige dag of activiteit bezorgen? Daarover gaat de dialoog tijdens het Dialoogcafé on Tour op maandag 17 februari om 19.30 uur. Het Dialoogcafé is deze keer te gast bij Wauw speciaal voor jou (Bergweg 10, 5801 EG Venray). Iedereen die graag mee praat over dit onderwerp is van harte welkom. Deelname is gratis!

Franzis Classens woont in Castenray en is als vrijwilliger actief bij de KBO. Gespreksleider Wilco van der Bas is naast zijn werk bij de gemeente Venray vrijwilliger bij Venray in Dialoog.


Waarom dit thema?
Wilco: “18 mei jl. ontmoette ik Franzis tijdens de eerste editie van Rooyin; een verbindingsdag voor actieve bewoners van Venray en alle dorpen die elkaar willen helpen met hun maatschappelijke vraagstukken en initiatieven. Eén van de deelnemers bracht daar een interessant vraagstuk in: Hoe kunnen we in Venray en omgeving meer vrijwilligers krijgen die ouderen en gehandicapten bijvoorbeeld een gezellige dag of vakantie bezorgen? Met onder andere Franzis ontstond een waardevol gesprek over het hoe en waarom van vrijwilligerswerk in de zorg. Om dit actuele vraagstuk meer aandacht te geven en het verder te brengen hebben we afgesproken dat Franzis in 2020 mijn tafeldame van een dialoog zou worden.”

Franzis: “Als ouder en oma weet ik hoe belangrijk het is voor mijn gehandicapte zoon en kleinkind dat zij een maatje hebben om hun passie te kunnen delen en die hen daarin begeleid en ondersteunt. Denk aan activiteiten zoals voetbalwedstrijden of concerten bezoeken. Ook een dagje uit of op bezoek gaan is voor mijn (klein-)kind een welkome afleiding. Het is voor hen en hun lotgenoten sowieso ontzettend fijn om – buiten eigen ouders/familie - een maatje te hebben. Als wij onze zoon ophalen zien wij huisgenoten zitten die ook heel graag eropuit willen.”


Wat is je ervaring met dit thema?
Franzis: “Mijn zoon gaat heel graag naar het voetbal, maar het is telkens weer ingewikkeld om iemand te vinden die hem daarin wil begeleiden. Bovendien is het vaak moeilijk om ergens naar toe te gaan, omdat er maar een beperkt aantal rolstoelplaatsen beschikbaar is.”


Wat is je droom?
Franzis: “Mijn droom is om eenzaamheid van de minder-valide mens weg te nemen, vooral bij die mensen die alleen zijn, die zelf geen kinderen hebben of weinig familie. Het hoeft helemaal niet zoveel energie te kosten om een medemens uit haar of zijn isolement te halen. En het is heel dankbaar werk.”


Wie zou je graag aan de dialoogtafel willen ontmoeten?
Wilco: “Franzis en ik hopen bij Wauw (Schuttersveld)vooral mensen te ontmoeten die interesse hebben om maatje te worden van een medemens die hier zoveel behoefte aan heeft. Ook mensen die oplossingen hebben voor dit vraagstuk zijn meer dan welkom!”

 

04-01-2020
22/01: Dialoogcafé on Tour naar BiblioNu
22/01: Dialoogcafé on Tour naar BiblioNu

Het Dialoogcafé van Venray in Dialoog gaat het komende jaar zo nu en dan on tour. Naast de dialoogtafels in Proeflokaal Goesting, vinden de dialooggesprekken ook plaats op andere locaties. Het eerste Dialoogcafé van 2020 is op woensdag 22 januari van 19.30 – 21.30 uur bij BiblioNU aan de Merseloseweg 59. Het thema: de toekomst van de bibliotheek.


De hedendaagse bibliotheek is meer dan een uitleenorganisatie met een grote verzameling van boeken. In haar transitie naar een maatschappelijk-educatieve bibliotheek doet de bibliotheek meer, maar wat is dat dan? De bibliotheek vindt dat zij een bijdrage kan leveren aan het aanpakken van laaggeletterdheid, het bevorderen van leesplezier en aan het bevorderen van de maatschappelijke participatie. Is dit de toekomst van de bibliotheek? En draagt dat bij aan de behoeften en verwachtingen van burgers en politiek?


Toekomstbeelden
Of zijn er nog andere toekomstbeelden mogelijk? Aan welke andere voorbeelden kan de bibliotheek zich spiegelen? Vanuit dat perspectief is het de vraag in hoeverre een bibliotheek gerund kan worden vanuit burgerinitiatieven zoals de Leeszaal Rotterdam West. Is het verstandig om alleen met vrijwilligers te werken? Wat blijft er dan nog over van de professionaliteit die het bibliotheekvak met zich meebrengt?

Aanmelden
Op 22 januari gaan we hierover graag in dialoog. Deze wordt geleid door een getrainde gespreksleider van Venray in Dialoog. Daarnaast neemt een tafelheer/dame van BiblioNu plaats aan tafel. Deelname is gratis. Koffie en thee worden aangeboden door BiblioNu. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen. Daarom graag aanmelden via info@venrayindialoog.nl. We behandelen de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst.