VENRAY
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

Nieuws archief 2015

03-12-2015
Dialoog belangrijk in huidige samenleving

Een paar uur na de afsluiting van de Week van de Dialoog over vrijheid, stond afgelopen vrijdag de Westerse wereld op zijn kop door de gruwelijke aanslagen in Parijs. Eens te meer het bewijs dat het voeren van dialoog, luisteren naar elkaar en daardoor meer begrip hebben voor elkaar zo belangrijk is in de huidige samenleving. Bijna 90 Venraynaren voerden dit jaar de dialoog over vrijheid. Zij ervoeren openheid en kwetsbaarheid en waren geraakt door persoonlijke verhalen.

 

‘Vrijheid is de allerhoogste waarde.’ Vrijheid en respect zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’ ‘Vrijheid heeft altijd een relatie met je omgeving.’ Het is een greep uit de gedachten die de deelnemers over vrijheid met elkaar deelden. Dat niet iedereen zich vrij voelt en andere ervaringen heeft met vrijheid bleek eveneens uit de vele gesprekken op bijzondere plekken, zoals de torenkamer van de Grote Kerk en in TBS kliniek De Rooyse Wissel. ‘Vrijwel alle deelnemers kijken zeer positief terug op de gevoerde dialogen. Het feit dat mensen open zijn en bereid zijn om naar elkaar te luisteren, wordt als bijzonder prettig ervaren. Ook geven de deelnemers regelmatig terug dat ze de rol van de gespreksleiders waarderen’, aldus Gerard van den Buijs namens Venray in Dialoog.

 

Duits-Nederlandse dialoog

Naast de Week van de Dialoog organiseerde de werkgroep Venray in Dialoog dit jaar enkele dialoogtafels op specifieke momenten en plekken. Zo waren er twee dialoogtafels op 5 mei; een Duits-Nederlandse dialoog in het gemeentehuis en één op de militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Ook gingen raadsleden met elkaar in dialoog over vrijheid en organiseerde de werkgroep samen met het Ontzorgteam een dialoog over mantelzorg en vrijheid. Ook het komende jaar is de werkgroep van plan de dialoog in te zetten bij bijzondere gebeurtenissen of over een bijzonder thema.

Vindt u dat we in Venray een dialoog moeten voeren over een bepaald onderwerp? Neem dan contact op met de werkgroep: info@venrayindialoog.nl17-09-2015
Raadsleden geraakt door open sfeer tijdens dialoog

‘Ik kan het iedereen aanraden. Ga met elkaar in dialoog. Dan kom je erachter wie de mens achter de mens is.’ Raadslid Leo Philipsen kijkt, net als zijn vier collega raadsleden Daan Janssen, Richard de la Roy, Ingeborg de Barbanson en Henk Bisschops, met een goed gevoel terug op de dialoog over vrijheid. Deze dialoog werd hen woensdag 9 september jl. ter kennismaking aangeboden door de werkgroep Venray in Dialoog. Het is een voorproefje op de Week van de Dialoog in november.

 

‘Ik denk dat we de dialoogmethodiek ook in de politiek in kunnen zetten’, concludeert Daan Janssen na afloop. ‘Het is lastiger, omdat we allemaal verschillende standpunten hebben. Maar als we met elkaar in dialoog gaan en vaker naar elkaar luisteren, dan denk ik dat de politiek en daarmee ook de samenleving er veel aan kan hebben.’  Ingeborg de Barbanson onderstreept de woorden van Daan Janssen. ‘Wij zijn vooral gewend te debatteren en gaan minder in dialoog waarbij je goed naar elkaar luistert en elkaar niet onderbreekt. Dat is een mooie en erg prettige manier.’

 

Bijzonder

Henk Bisschops en Richard de la Roy waren geraakt door de openheid van de deelnemers aan de dialoog. ‘De manier waarop je je gevoel en mening naar buiten kunt brengen tijdens de dialoog is bijzonder. Ik had niet verwacht dat dat hier zou kunnen plaats vinden’, aldus de la Roy. Henk Bisschops: ‘Het was een heel aparte, open sfeer. Er zijn veel dingen op tafel gekomen die onder ons blijven.’

 

Week van de Dialoog

Tijdens de Week van de Dialoog, die plaats vindt van 6 t/m 13 november, kunnen inwoners van Venray op verschillende plekken aanschuiven voor een dialoog over het thema vrijheid. De werkgroep Venray in Dialoog wil op die manier zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de dialoogmethodiek. Bij een dialoog staat luisteren naar elkaar centraal. Een dialoog is duidelijk geen discussie of debat. Onder leiding van een getrainde gespreksleider wissel je in ongeveer twee uur tijd ervaringen en dromen uit en word je uitgedaagd om te vertellen wat je kunt doen om je droom waar te maken. Door deze uitwisseling ontstaat meer begrip tussen mensen. Bovendien brengt dialoog verbindingen tot stand en soms ontstaan er nieuwe initiatieven.

 

14-04-2015
Doe mee aan de dialoog over vrijheid

Wat betekent vrijheid voor u? Voelt u zich wel eens onvrij? Welke droom heeft u ten aanzien van vrijheid? Daarover kunt u op 5 mei in dialoog met medebewoners van Venray. De werkgroep Venray in Dialoog organiseert die dag drie dialoogtafels. U bent van harte uitgenodigd uw ervaringen en dromen te delen. Deelname is gratis.

 

De gemeente Venray is fakkeldrager en startpunt van de viering van 70 jaar bevrijding in Limburg. Onderdeel van het programma op 5 mei zijn de dialoogtafels, die Venray in Dialoog organiseert over het thema ‘vrijheid’. De Venrayse burgemeester Hans Gilissen en zijn Duitse collega Ullrich Franken uit Weeze, een Nederlandse en een Duitse journalist, een Duitse jongere en een Nederlandse ‘ooggetuige’, schuiven aan voor een besloten dialoog rond het thema ‘vrijheid’. Voor deelname aan de overige dialoogtafels in het centrum van Venray en op de militaire begraafplaats in Ysselsteyn, kunnen inwoners zich aanmelden.

 

Verbinding

Bij een dialoog staat luisteren naar elkaar centraal. Een dialoog is duidelijk geen discussie of debat. Onder leiding van een getrainde gespreksleider wissel je in ongeveer twee uur tijd ervaringen en dromen uit en word je uitgedaagd om te vertellen wat je kunt doen om je droom waar te maken. Door deze uitwisseling ontstaat er energie en begrip tussen mensen. Bovendien brengt dialoog verbindingen tot stand.

 

Week van de Dialoog

Venray in Dialoog organiseert jaarlijks een Week van de Dialoog. Tijdens deze week kunnen inwoners van Venray kennis maken met de dialoog als gespreksvorm. Elke dag worden dialoogtafels georganiseerd op verschillende locaties. Afgelopen jaar voerden in totaal 85 deelnemers een dialoog over Vitaal Venray. Dit jaar vindt de Week van de Dialoog plaats van 6 tot 13 november. Het centrale thema is dan ‘vrijheid’.

 

Deelname 5 mei

Op 5 mei vindt de dialoogtafel op de militaire begraafplaats in Ysselsteyn plaats van 12.00 – 13.45 uur (incl. lunch). In Brasserie ’t Zusje kunt u van 09.30 – 11.30 uur deelnemen aan een dialoog. 

U kunt zich aanmelden voor een van beide tafels door uiterlijk 26 april een mail te sturen naar info@venrayindialoog.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.