VENRAY
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

Nieuws

25-01-2017
Dialoogcafé 1 februari over informele zorg
Dialoogcafé 1 februari over informele zorg

Woensdag 1 februari staat het thema informele zorg centraal tijdens het maandelijkse Dialoogcafé in Goesting. Gespreksleider Mia Tielen-Poels vroeg Heidi van de Winkel als gast aan tafel. Samen kozen zij een thema waarmee ze dagelijks te maken hebben. “Wij gaan graag in dialoog over de visie van staatssecretaris van Rijn op de informele zorg  'versterken, verlichten en verbinden'.  Onder informele zorg verstaan we mantelzorgers en vrijwilligers.”

 

Heidi werkt bij De Zorggroep als Procesbegeleidster vrijwilligers, werkgebied Venray. In Venray zijn maar liefst 360 vrijwilligers actief op zeven woonzorglocaties. Hier wonen mensen met dementie en mensen met een somatische aandoening. De rest van de week werkt Heidi in haar eigen kledingzaak. Twee werelden van verschil, maar beiden met dezelfde doelstelling:  tevreden klanten(cliënten)!” Mia  heeft als ziekenverzorgster bij De Zorggroep veel contact met de cliënten en hun familie/ mantelzorgers en vrijwilligers. Daarnaast heeft ze een praktijk als levenscoach.

 

Waarom kozen jullie dit thema?

“In de dynamische wereld van de zorg is door de jaren heen veel veranderd. De zorg komt helaas te vaak negatief in het nieuws, terwijl er ook zoveel goede dingen gebeuren en woonvormen steeds beter aansluiten bij de wens van de cliënt. Overal horen we: mensen zolang mogelijk thuis laten wonen, zodat de zorgkosten beheersbaar blijven. Maar wel zodanig dat kwetsbare ouderen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat is onhaalbaar zonder de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers, die de informele zorg “versterken, verlichten en verbinden”.  Duurzaam omgaan en samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers is meer dan ooit een noodzaak. Maar wie heeft nu welke verantwoordelijkheden? Hoe benut je je eigen en elkaars talenten? Wat betekent het in de praktijk om de cliënt centraal te stellen (terug naar de bedoeling).”

Wat zijn jullie ervaringen met dit thema?

Heidi: “28 Jaar geleden startte ik mijn carrière in de directe zorg voor hulpbehoevenden ouderen en heb ik diverse functies binnen de ouderenzorg vervuld. Hierbij heb ik ervaren dat formele en informele zorg (vrijwilligers en mantelzorgers) niet zonder elkaar kunnen.

Mia: "Mantelzorgers en vrijwilligers meer betrekken bij de cliënt en zijn zorg, geeft werkverlichting en neemt de eenzaamheid bij de cliënt weg. Je ziet de cliënt genieten!”

 

Wat zijn jullie dromen? 

“Onze droom is dat de informele en formele zorg samen één team vormen. Steeds minder mensen kiezen voor een opleiding/baan in de ouderenzorg. De ouderenzorg is zo dynamisch, boeiend en inspirerend: mensen met hun eigen levensverhaal, levenservaring maar vooral levenswijsheid! Wij zouden het geweldig vinden als het imago van werken in de ouderenzorg wat hipper werd.”

Wie zouden jullie graag nog meer aan de dialoogtafel willen ontmoeten?

“Wij zouden graag hulpverleners, mantelzorgers, vrijwilligers, ketenpartners, artsen, kortom iedereen die bij de zorg/welzijn voor kwetsbare ouderen betrokken zijn, willen ontmoeten aan de dialoogtafel.”