VENRAY
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

Workshop: Biodanza; non-verbale dialoog

Workshopleiders:
Anton van Es, Nijmegen in Dialoog
Ankie Candel, Maastricht Moves


Deelnemers: maximaal 20

Duur: 90 minuten


'Leren luisteren door niet te spreken en wel te bewegen'


Bij verbale communicatie is vooral ieders linkerhersenhelft actief. Met het luisteren naar woorden start het vergelijken, herinneren, ordenen, analyseren, oordelen, verweren etc. Dit leidt al snel tot strijd en discussie en daarmee tot verwijdering en afstand. Zwijgen en stil staan bij de juiste vraag aan de ander helpt dan om een verbale dialoog tot stand te brengen.
Een heel boeiend alternatief is een nonverbale dialoog waarin die linkerhersenhelft (actie/prestatie) niet geprikkeld wordt. En juist wel de rechterhersenhelft (emotie/relatie) wordt gevoed. Omdat in die rechterhelft het auditief centrum (horen) en motorisch centrum (bewegen) vlak bij elkaar liggen, is luisteren naar muziek en het bewegen op de impuls van die muziek binnen een groep, een ideale wijze om gevoelens van acceptatie, openheid, empathie en bewondering voor anderen te stimuleren.

 

Biodanza is een systeem dat gebruik maakt van de kracht van muziek en de kracht van beweging. En wordt met veel succes en toenemend gebruik wereldwijd binnen vele wekelijkse groepen als nonverbale dialoog toegepast. Regelmatige beoefening leidt tot (inter)persoonlijke integratie.